Een goede make-up kan eigenlijk niet zonder foundation. Je gezichtskleur wordt mooi egaal en gezond van kleur en toont daardoor jonger. En op een egaal gezicht komt alles wat je wilt laten opvallen, je ogen, je lippen, mooier uit. Terug dus naar de basis!

Waar let je op bij foundation?
Er zijn veel verschillende soorten foundation; (mineraal) poeder, gekleurde dagcrème, vloeibare foundation, mouse- en crème foundation. De één dekt beter dan de andere en het is puur persoonlijk waar je voor kiest. Houd je van een natuurlijke make-up, kies dan voor gekleurde dagcrème of een minerale poeder. Wil je een goed dekkende basis, dan is een Crème of mousse foundation beter. De vloeibare foundation zit hier tussenin en is ook het meest populair.

Als je weet wat voor huid je hebt, pas daar je foundation dan bij aan. Heb je bijvoorbeeld een droge huid, dan is een “moisturising” of “hydrating” foundation fijn om te gebruiken. Als je een foundation met de term matte of mattifying ziet, betekent dat dat er veel poeder in is toegevoegd en zal dit op je droge huid een schilferig, droog effect geven. Deze doet het wel prima op een vette huid en voorkomt gelijk dat deze gaat glimmen.

Daarnaast is de kleur natuurlijk heel belangrijk. Die moet exact gelijk zijn aan je huidskleur. Je gebruikt het niet om jezelf een lekker kleurtje te geven, dat geeft alleen maar een raar masker-effect. Test een aantal kleuren (Tip:bij daglicht!) op je kaaklijn. De kleur die “weg valt” is de juiste. Je hebt dus in de zomer een andere kleur nodig dan in de winter. In de tussenliggende seizoenen kun je deze twee met elkaar vermengen.

Aanbrengen
De warmte van je vingers doen de foundation mooi versmelten in je huid, waardoor je hem prima kunt aanbrengen met schone handen. Je kunt ook gebruik maken van een speciale foundationkwast of een sponsje. Beide geven een mooi egaal effect maar hebben als nadeel dat je ze iedere dag moet schoonmaken omdat er anders snel bacteriën in komen.

De trend is overigens om foundation alleen daar te gebruiken waar het nodig is en niet per definitie om het op je hele gezicht aan te brengen. Je kunt het dus eigenlijk naar wens ook heel licht of subtiel gebruiken.
Tip: vraag advies aan de visagiste in een parfumerie en probeer thuis eerst wat testers voor je iets aanschaft.

Sandra van Uffelen
Visagiste, haarstyliste & vakdocent van www.workshops4beauty.nl