Jezelf opmaken is leuk maar bij de lusten horen ook de lasten.  Het is belangrijk om je make-upkwasten te reinigen omdat er snel bacteriën in de kwasten komen en dat is niet goed voor je huid en voor je make-up waar je ze elke dag indoopt..*

 

Maak jij je make-upkwasten regelmatig schoon?

Je kunt je kwasten op een aantal manieren schoonmaken. Bijvoorbeeld met handzeep, (milde) shampoo, afwasmiddel of zeep uit een pompje. Grote kwasten zoals blusher- en poederkwasten kun je even door wat shampoo of vloeibare handzeep halen en een paar maal goed uitspoelen totdat het water helemaal helder is. Laat ze horizontaal drogen op een handdoek. Oogschaduwkwastjes, foundation- en camouflage kwasten kun je op de zelfde manier schoonmaken of je kunt ze voorzichtig over een stukje zeep wrijven en met water afspoelen.  Eyeliner- en lippenselen zijn vet en kunnen wat lastiger met een reiniger op waterbasis gewassen worden. Met een stukje handzeep wil het soms wel lukken.. Beter nog is het om deze met afwasmiddel te reinigen. Vergeet niet om ook de stelen van de kwasten even te desinfecteren.

 

 

Maar er zijn ook speciale make-upkwasten reinigers (vloeibaar en zeepvorm) te koop (niet te verwarren met schilderkwasten reinigers!). Deze reinigen de kwasten niet alleen maar desinfecteren ze ook gelijk. Eerst waren deze kwastenreinigers alleen te koop bij groothandels, voor professionals. Maar sinds kort zijn er ook goedkope vloeibare kwastenreinigers te koop bij HEMA en Kruidvat. Je kunt deze gebruiken door wat reiniger in een bakje te gieten en  je kwasten er in uit te spoelen. Knijp met een (hand)doek of tissue  het meeste vocht er uit en laat ze plat liggend (!) drogen. Als je ze rechtop laat drogen loopt het water in de huls waar de haren van de kwast aan elkaar verlijmd zijn. Het vocht is niet goed voor de lijm en de huls zou kunnen gaan roesten.

Visagiste tip: Giet de kwastenreiniger gedeeltelijk over in een sprayflesje (bijvoorbeeld uit een reissetje met flesjes). Je kunt dan regelmatig even de kwasten sprayen met kwastenreiniger om ze te desinfecteren en op een droge tissue schoonvegen. Een goede manier om je kwasten tussendoor schoon en hygiënisch te houden.

Kwastenreiniger en spray flacon

* Mocht je een keer last hebben van een oogontsteking, koortslip of ander virus in je gezicht, ontsmet je kwastjes dan allemaal  goed in  de alcohol zodat je jezelf niet elke keer weer blijft infecteren. Als je in die tijd opgemaakt wordt door een visagist, geef dan altijd aan dat je dit hebt. Het is geen probleem maar hij/zij kan daar dan maatregelen voor nemen zodat er geen andere mensen besmet worden.