Lipstick is een van de meest geliefde make-up artikelen. En niet voor niets: Lipstick geeft je gezicht snel meer kleur en een verzorgde en professionele aanblik. In deze column een aantal handige tips en tricks.

Lipstick versus lipgloss
De keuze tussen lipstick en lipgloss is heel persoonlijk. Lipstick blijft langer zitten maar kan wat droog aanvoelen. Lipgloss staat door de glans erg feestelijk maar kan juist wat plakkerig zijn (en een vervelende aantrekkingskracht hebben op verwaaide haren..). Er zijn ook glosses op waterbasis die minder plakken en natuurlijker aanvoelen. Lipgloss verdwijnt natuurlijk wel vrij snel en moet je vaak bijhouden.

*Heb je droge lippen, kies dan niet voor een lang houdbare lipstick (deze droogt vaak juist wat uit) maar voor een goed verzorgende lipstick of een lipgloss

Optische effecten
In lipstickland zijn veel soorten beschikbaar: lang houdbare, verzorgende, lip plumbing (door een stofje in de lipstick worden de lippen tijdelijk voller). Matte, glanzende, met parelmoerglans, dekkend of juist transparant. Bedenk van te voren wat je van een lipstick wilt.

*Bij smalle lippen of een kleine mond kies je voor glans en lichte of felle kleuren. Deze hebben een vergrotend effect. Je kunt ook een lippotlood in de kleur van je lippen of van je lipstick gebruiken. Omlijn je lippen iets buiten de rand met een lippotlood om ze voller te laten lijken.

*Heb je juist volle of dikke lippen, neem dan een donkerdere of matte lipstick in een onopvallende kleur. Pas wel op want een te donkere kleur kan ook “oud” maken.

Kleur
*Een kleuradvies is voor lipstick vaak lastig te geven omdat het kleurpigment in je eigen lippen de kleur van de lipstick beïnvloeden. Natuurlijk en altijd mooi is een kleur die de tint van je lippen iets versterkt. Dit haalt je gezicht mooi op, zonder dat het heel erg opvalt als de lipstick vervaagd.

*Kleuren kunnen, zoals in kleding ook in make-up een signaal afgeven. Hoewel niet iedereen het staat, straalt een mooie rode mond vaak kracht en glamour uit, terwijl een zachte roze tint weer meer romantisch staat. Daarbij is glans toegankelijk en uitnodigend terwijl mat meer afstandelijk staat.

Houdbaarheid
*Een lipstick blijft beter zitten als je hem met een (stevig!) lip-penseel opbrengt. Met het kwastje duw je het kleurpigment beter in de lippen dan dat je er gewoon een laagje op stift. Hierdoor blijft het langer blijft zitten. Een ander voordeel van het gebruiken van een kwastje is dat je de liplijn mooi kunt corrigeren als je dat wilt. Probeer maar eens.

*voor extra houdbaarheid kun je na een eerst opgebracht laagje lipstick even een klein beetje poeder aanbrengen. Bijvoorbeeld met een dubbelgevouwen tissue die je even over compact poeder wrijft. Hierna nog een laagje lipstick aanbrengen en klaar ben je.

Heb je niets met lipstick maar gebruik je wel lippenbalsem? Probeer dan eens een gekleurde lippenbalsem. Net zo zacht en verzorgend en toch een beetje kleur.